JAARVERSLAG

 

2004
2005
2006
2007

2008

2009

2010

2011

2012

2013

2014

2015

2016

2017

2018

2019

2020

2021

2022

 

JAARVERSLAG 2008

In 2008 zijn er drie commissievergaderingen geweest. In deze vergaderingen werd vooral aandacht besteed aan de voorbereiding van de Fokkersbijeenkomst en Fokkersdag en de agenda voor de bijeenkomsten tussen de Fokcommissies en het NOG-bestuur.


Op 25 januari was er overleg tussen de Fokcommissies en het NOG-bestuur. Tijdens deze avond kwam het voorstel om naast de rasstandaard ook een tekening te maken van het ideaalbeeld van zowel geit als bok, het "True Type". De rasstandaard en de tekeningen van het True Type zullen worden opgenomen in een NOG-boekwerkje.

In het januarinummer van "Geitenhouderij" was het dit keer de beurt aan Jan Maat uit Luxwoude voor het artikel “Witfokker aan het woord”. Jeroen de Vries schreef een verhaal over de lange geschiedenis van deze fokker binnen de geitenfokkerij. Voor het februarinummer werd een artikel geschreven over de historie en invloed van een bekende Witte bok uit de jaren negentig, namelijk Alfama’s Vincent.

In februari werd met behulp van de gegevens uit het stamboekprogramma GReIS het Fokboek Wit 2008 gemaakt. De opzet van het Fokboek is het zelfde gebleven als vorig jaar. Toegevoegd zijn onder andere de Topgeiten, Top 10-levensproductie, de vernieuwde rasstandaarden van geit en bok en de gemiddelde melkproductie van de Witte geiten over de laatste drie jaar.

Op zaterdag 29 maart was de jaarlijkse Fokkersbijeenkomst in “De Keet” te Heerde. Ongeveer 44 fokkers/belangstellenden waren op deze middag afgekomen. Naast de “normale” agendapunten kwamen de volgende onderwerpen aan de orde:
- Jurjan Groenveld wordt na de Fokkersdag voorzitter en Gerard Bos blijft penningmeester.
- Terugblik met foto's op de Fokkersdag 2007 bij de familie Hutten te Beilen.
- Evaluatie fokkerijgegevens door Jurjan Groenveld.
- Presentatie Fokboek Wit 2008.
- Discussie over de stelling Stamboek x Stamboek = Stamboek.
- Uitleg van de rasstandaard bok door Jurjan Groenveld.
- Huldiging van een 10.000 kg melkgeit: Aagje van A. Lambregts uit Dinteloord.
- Huldiging van maar liefst zes Stergeiten: Eliza 67 en Eliza 92 van D.F. Noordhuis uit Roden, Corrie 106 en Corrie 116 van de Comb. Groenveld uit Wommels, Aagje 25 van T.J. Posthuma uit Nijland en Krupers Klazien 2 van J. Fokkema uit Een-West.
- Dit jaar konden voor het eerst twee Topgeiten worden gehuldigd: Marijke 144 van P. van Haperen uit Gilze en Liesje 70 van J. Fokkema uit Een-West.
- Speciale aandacht was er voor Dayna Anja 2 van S. vd Wal uit Langezwaag. Een 15-jarige geit met een totale levensproductie van 15.569 kg melk.
- Er werden foto’s getoond van de geiten met >89 punten voor AV die aanwezig waren op de Nationale CW-keuring in Utrecht.
- Huldiging van de Nationale kampioen Witte geiten op de CW-keuring: Marijke 126 van P. van Haperen uit Gilze. De NCW-keuring was afgelast wegens vervoersbeperkende maatregelen.

De Fokkersdag vond dit jaar plaats in het zuiden van het land. Op zaterdag 10 mei waren ongeveer 20 belangstellenden bij de familie Kammeraad te Zevenhoven aanwezig.
Na de opening om 10.00 uur door voorzitter Gerard Bos was het de beurt aan Eric Verstappen met een voorlichtingsverhaal over gezondheid en voeding van melkgeiten. Aan de hand van een PowerPoint-presentatie liet hij zien op welke wijze productieverbetering mogelijk is. Ook de schaalvergroting en de gezondheidsproblemen op vooral grote melkgeitenbedrijven kwamen aan bod. Een aantal belangrijke conclusies waren dat fokkerij de basis is van het geitenras, fokkerij vooral op gevoel gaat en niet aan de hand van cijfers (melkcontrole), er weinig aanbod is van goede dieren en de gezondheid van geiten op grote bedrijven nog geen prioriteit heeft.
Hierna gaf Bram Kammeraad een rondleiding over zijn bedrijf, deze bestaat uit een caravanstalling, een melkgeitenbedrijf en een kaasmakerij met winkel.
De praktische middag bestond dit keer uit het beoordelen van 3 bokken. Een formulier was samengesteld met ongeveer 30 gedetailleerde onderdelen van de bok waar aan de hand van de rasstandaard punten van 1 t/m 10 gegeven konden worden. De dieren werden hierna uitgebreid besproken door Jurjan Groenveld met voor sommige verrassende conclusies wat aanleiding gaf tot enige discussie.
De dag werd om 15.00 uur afgesloten waarna Gerard Bos bedankt werd voor 4 jaar voorzitterschap.

In het juninummer van "Geitenhouderij" kwam Dick Noordhuis uit Roden aan het woord. Een hobbyfokker met 30 melkgeiten die bedrijfsmatig denkt en pleit voor melkcontrole. Als we serieus genomen willen worden in onze fokkerij moeten we de melklijsten behouden, aldus Noordhuis.

Op 20 september was de Nationale CW-keuring in manege "Voorwaarts" in Kootwijkerbroek. Keurmeesters van de 61 Witte geiten en lammeren waren op deze dag T. van der Meer en G. Bos.
Kampioen en ook Dagkampioen bij de Witte lammeren werd W‚ldster Jannie 53 van W. Albada uit Frieschepalen en reservekampioen werd Mona 77 vd Tamarahoeve van Fam. Grolleman uit Wapenveld.
Het kampioenschap bij de Witte geiten werd behaald door Marijke 90 van P. van Haperen uit Gilze en reservekampioen werd Riethoeve Viola 62 van de Combinatie Hutten uit Beilen.

In december werd de laatste hand gelegd aan de tekeningen van het True Type zodat deze gepresenteerd kunnen worden op de Fokkersbijeenkomst in 2009.

In 2008 had de website (www.wittegeiten.nl) van NOG-Fokcommissie Witte Geiten gemiddeld 22 bezoekers per dag uit binnen- en buitenland. Dit was een behoorlijke stijging ten opzichte van het jaar 2007. Webmaster Teunie Melkert onderhoudt de site en plaatst regelmatig actuele informatie van Fokcommissie Witte Geiten.
Naast de website kwam dit jaar ook een webalbum online met foto’s van Witte geiten op diverse keuringen in het land. In 2008 werden hier op 23 albums geplaatst met in totaal 1300 foto’s.
NOG-Fokcommissie Witte Geiten
Durk van de Zee

TERUG NAAR VERSLAGEN

 

WWW.WITTEGEITEN.ORG